Hypnoterapi
Hvad er hypnoterapi?
Hypnoterapi er et fantastisk og effektivt værktøj, der kan hjælpe og forandre dit liv og dine følelser positivt og afhjælpe forskellige problematikker. Du kan få hjælp til at ændre uhensigtsmæssige handlemønstre, følelser og dårlige vaner, som f.eks. stress, angst, dårligt selvværd, fobier, allergi, sukkertrang m.m. Så du kan opnå dine ønsker og mål, samt mærke balance og glæde i dit liv.
Under hypnose kan du komme ned i dit underbevidste sind og “omprogrammere” dine uhensigtsmæssige handlemønstre eller vaner.
Dybdegående hypnoterapi
Jeg arbejder ud fra den mest effektive og dybdegående form for hypnoterapi, hvor der igennem terapiforløbet, hos Joy of life, arbejdes med de primære grundfølelser, angst, ked-af-det-hed, vrede, skyld og skam. Hvis der er ubalance i de følelser, kan du opleve at være styret af eksempelvis angst eller vrede. Det er en meget anerkendt og dybdegående metode, at arbejde med hypnoterapi på. Metoden er inspireret af 5 PATH, kædet sammen med andre teknikker og metoder. Jeg kombinerer hypnoseterapien med NLP teknikker og skræddersyr dit individuelle forløb, så det passer dig bedst muligt.
Forskellen på denne metode og den almindelige form for hypnose, er at den er mere grundig og dybdegående. Der arbejdes med at fjerne problemet helt nede ved roden. Derved bliver problemet neutraliseret en gang for alle. Den almindelige form for hypnose er ofte symptombehandling. Hvilket betyder at problemerne kan komme igen, eller der kan opstå andre symptomer eller udfordringer, da den egentlige årsag ikke er bearbejdet.
Årsagerne til ens udfordringer ligger ofte langt tilbage i livet. Når den oprindelige årsag bliver neutraliseret, vil mange andre udfordringer ofte også forbedres. Ligesom en perlekæde på snor. Får man først løsnet den nederste perle, vil de efterfølgende perler falde af en efter en.
Kan alle hypnotiseres?
Langt de fleste kan hypnotiseres i den dybde der er behov for under hypnoterapi. Nogle mennesker er mere modtagelige for hypnose end andre. Ca. 10 % er meget hypnotiserbare, det er dem man ser på scenen til hypnoseshow. 10 % har svært ved at blive hypnotiseret. Personer, der er åbne for forslag og har tillid til terapeuten, har tendens til at have bedre resultater med hypnose.
Hypnoterapi vinder mere og mere frem
Hypnoterapi er en anerkendt og veldokumenteret behandlingsform, som vinder mere og mere indpas. Der er forsket meget i hypnose og dens virkning.
Gennem de senere år har man i det danske sundhedsvæsenet også taget hypnose til sig. Både læger, tandlæger og jordmødre mm. bruger metoden til at mindske eksempelvis angst og smerte hos patienterne.
Der er lavet forskning på effekten af hypnose ved forbedring af hukommelsen på hjerneskadede, med mærkbare resultater. læs mere på DR
Forskning
Den danske forsker Jonas Kristoffer Lindeløv publicerede 2017 sit første forsøg med 68 personer der havde pådraget sig en sen-hjerneskade. Deres IQ blev målt inden forsøget startede. De havde en gennemsnitlig IQ på 81, målt på arbejdshukommelse og efter 8 behandlinger med hypnose blev deres IQ målt til 104. Se mere her
Der findes også studier af hypnosens effekt som smertebehandling med positive resultater og betydelige smertereduktion.
Studier omkring hypnosens smertestillende effekt
Hvad sker der når man er i hypnose?
Det der sker under hypnose ved en hypnoterapeut eller under selvhypnose er at hjerneaktiviteten falder fra betabølger ned på alfa- eller det dybere theta-niveau, hvor man er i en hypnotisk trance. Når en person er i hypnose, opleves en tilstand af fokuseret opmærksomhed og øget modtagelighed for forslag. Herunder er nogle af de karakteristiske træk ved hypnose.
Under hypnosesessionen skabes en dyb følelse af afslapning. Dette kan sammenlignes med at dagdrømme, eller den tilstand man er i lige før man falder i søvn om aftenen. Selvom klienten er dybt afslappet, forbliver sindet vågent og fokuseret, og er stadig opmærksom på terapeutens stemme og forslag. Under hypnose er sindet mere modtageligt overfor forslag og forandringer. Det betyder, at terapeuten kan give positive forslag, ændre fejlagtige overbevisninger, negative følelser og tankemønstre, som klienten er mere tilbøjelig til at acceptere og tage til sig.
Hypnose er en naturlig tilstand
Hypnose er en helt naturlig tilstand som sker flere gange dagligt. Det er dog ikke nødvendigvis en afslappet tilstand.
Hypnose er ofte opfattet som noget, der kun forekommer i terapeutiske eller underholdningsmæssige sammenhænge, men faktisk oplever mange af os hypnoselignende tilstande i vores dagligdag uden at være klar over det. Her er nogle eksempler på naturlige hypnotiske tilstande i hverdagen:
Hypnose eksempler
- Dagdrømme: Når du lader tankerne vandre og bliver helt opslugt af din indre verden, hvor du måske visualiserer scener eller forestiller dig fremtidige begivenheder, er det en form for naturlig hypnose.
- Opslugt af en bog eller film: Når du læser en bog eller ser en film og bliver så optaget af handlingen, at du næsten glemmer tid og sted, befinder du dig i en trance-lignende tilstand.
- Motorvejs hypnose: Mange oplever at køre bil, især på kendte ruter, uden bevidst at tænke over hver eneste handling. Tankerne kan vandre til helt andre ting end din bilkørsel og alligevel kommer du frem og reagerer på trafikken. Dette kaldes ofte “highway hypnosis” og er en form for trance, hvor din underbevidsthed overtager rutineopgaverne.
- Meditation og mindfulness: Når du mediterer eller praktiserer mindfulness, kan du opnå en dybt afslappet og fokuseret tilstand, der minder om hypnose. Her bliver sindet roligt og åbent for suggestioner.
- Flow tilstand: Når du er fuldstændigt fordybet i en aktivitet, såsom at male, spille musik, skrive, eller dyrke sport, kan du komme ind i en tilstand af flow. Her er du så engageret i det, du laver, at alt andet forsvinder fra din bevidsthed.
- Gentagne aktiviteter: Når du udfører gentagne eller monotone aktiviteter, som at vaske op eller gå en tur, kan du glide ind i en trancelignende tilstand, hvor dit sind kan vandre frit, og du måske endda løser problemer eller får nye ideer.
- Døsende tilstande: Når du er ved at falde i søvn eller lige er vågnet, befinder du dig i en tilstand mellem vågenhed og søvn, kendt som hypnagogia. Dette er en meget modtagelig tilstand for visuelle og auditive indtryk.
Disse eksempler viser, hvordan hypnose eller trancelignende tilstande kan forekomme naturligt i vores daglige liv uden nogen form for terapeutisk påvirkning eller induktion.
Ændring af sanser under hypnose
Nogle mennesker kan opleve ændringer i deres sanser under hypnose. Dette kan være en ændret opfattelse af tid, rum eller følelser. Under hypnose forekommer der tendens til at have mindre bekymringer om, hvordan de opfattes af andre. Dette kan hjælpe med at skabe en mere åben tilgang til terapi. Hypnoseterapi indeholder visualisering, hvor klienten opfordres til at forestille sig positive billeder eller situationer. Som kan være nyttigt i terapeutiske sammenhænge.
Det er vigtigt at bemærke, at hypnose ikke er en tilstand af tabt kontrol eller bevidsthed. Klienten er stadig bevidst om, hvad der sker omkring dem, og de kan ikke tvinges til at gøre noget imod deres vilje. Hypnosen bruges til at hjælpe med at ændre uønskede tankemønstre, vaner eller adfærd og er en effektiv tilgang inden for terapi og personlig udvikling.